Forum
zeepreventorium

Index forum

Hierdoenzeniks
"Un peu de tout" - Sujets libres sans contrainte - Onderwerpen hoeven niet gerelateerd te zijn aan het zeepreventorium

“Plantentuin houdt zijn adem in voor grootste 'bloem' ter wereld.”

Hier kan u de discussie over het onderwerp Plantentuin houdt zijn adem in voor grootste 'bloem' ter wereld. volgen. Wenst u een bijdrage bij deze discussie te plaatsen, dan kan dit onderaan de pagina. Vous avez ici la discussion au sujet de Plantentuin houdt zijn adem in voor grootste 'bloem' ter wereld.. Si vous désirer placer votre contribution sur ce thème, vous pouvez le faire en bas de page.

Datum
Auteur
Bericht - Message
Laatste bericht - dernier message
28-07-2008 17:59:23
Marc Doigny
Sinds enkele maanden houdt men in de Nationale Plantentuin te Meise 2 gigantische bloempotten nauwlettend in de gaten. Daarin werden immers de knollen geplant van de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum (doc formaat)). De ene knol woog 18 kg, de andere 'slechts' 9,7 kg en werden geschonken door de Botanische Gärten Bonn. En nu is er plots schot in de zaak. Op enkele dagen tijd is duidelijk een bloeiwijze tevoorschijn gekomen en dit tegen alle verwachtingen in. "We hadden gedacht dat de plant tegen 2010 klaar zou zijn om te bloeien. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik zag dat in plaats van het blad dat ik verwachtte, beginnende bloei te zien was", zegt Viviane Leyman, de manager van het Plantenpaleis. Dat de planten zo onvoorspelbaar bloeien, in de natuur gemiddeld pas om de 3 jaar, maakt het nog meer spectaculair. In Meise loopt men nu wat zenuwachtig rond want men wil de bloei, die nooit eerder in België plaatsgehad heeft, van uur tot uur volgen.

Het hoogtepunt wordt verwacht rond 15 augustus.

05-08-2008 16:57:23
Marc Doigny
Vandaag al begint de grootste 'bloem' ter wereld, de reuzenaronskelk of Amorphophallus titanum aan haar apotheose. Op dit moment is ze zich aan het openvouwen en zal onmiddellijk haar doordringende geur beginnen afgeven. Alles ging wat sneller dan voorzien. Wees er snel bij want 72 uur is zo voorbij.

Perstekst Plantentuin Meise

05-08-2008 17:02:07
zpm-watcher
Stinkt dat daar niet te veel?
05-08-2008 17:09:37
Marc Doigny
Lees de titel: “Plantentuin houdt zijn adem in”.
10-03-2011 11:53:38
Marc Doigny
MEISE - De reuzenaronskelk, de grootste bloem ter wereld, staat na drie jaar bijna opnieuw in bloei in de Nationale Plantentuin in Meise. De geur die op de eerste bloeiavond vrij zal komen, heeft iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis.

Die geur zal slechts 72 uur waar te nemen zijn, daarna is de bloem verwelkt en is het weer 3 tot 8 jaar wachten.

Ook nu loont het al om naar de nog gesloten bloem te komen kijken, want inmiddels is die al meer dan 2 meter hoog.

Tijdens de vorige bloei, in augustus 2008, kwamen in 3 dagen tijd 8.000 kijklustigen deze bloem bekijken en vooral de geur ervan opsnuiven. Ook de website van de Plantentuin kon tijdens die periode op extra belangstelling rekenen: 30.000 mensen uit de hele wereld volgden daar de bloei.

Bron: Het Nieuwsblad http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RP37BET3&subsection=156


Volgens Knack:
Reuzenaronskelk gaat weer bloeien en dus flink stinken

(Belga) De reuzenaronskelk van de Nationale Plantentuin in Meise zal één van de volgende dagen weer opengaan. De knol van de plant, die in augustus 2008 voor het eerst in ons land bloeide, is na een rustperiode van 3 jaar voldoende aangesterkt. Daarom is er weer een bloem tevoorschijn gekomen, meldt de instelling in een persbericht.

Met de bloei van de reuzenaronskelk, of Amorphopallus titanum, zal ook de karakteristieke afstotende geur weer opduiken. De geur op de eerste bloeiavond heeft iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis, aldus de specialisten van de Plantentuin. De geur neemt af naar mate de bloei duurt. Dat zal slechts 72 uur zijn, daarna is de bloem helemaal verwelkt en is het weer 3 tot 8 jaar wachten. De vorige keer dat de reuzenaronskelk bloeide, woog de knol 9,7 kg en werd de bloeikolf 156 cm hoog. De knol weegt nu 47,5 kg. De bloeiwijze is al 203 cm hoog, een heel stuk groter dan in 2008, en nog lijkt de groei niet stil te vallen. "De plant heeft ons weer verrast", zegt Elke Bellefroid. Daarmee doelt ze op het feit dat je nooit op voorhand weet of er uit de knol een bloem of een blad tevoorschijn zal komen. Ondanks de geur kwamen in augustus 2008 op drie dagen tijd 8.000 kijklustigen de bloem bekijken. De laatste info over de ontwikkeling en het bloeitijdstip is te volgen via facebook en de website (www.plantentuinmeise.be). (VIM)

07-07-2013 21:54:16
Marc Doigny
Reuzenaronskelk staat in bloei in Plantentuin

zo 07/07/2013 - 17:28 Frank Segers

In de Nationale Plantentuin van Meise is rond 12.30 uur een bloem te voorschijn gekomen uit het rode schutblad van de reuzenaronskelk. Dat is een uitzonderlijke gebeurtenis. De bloem is na 72 uur weer verwelkt en verspreidt in die periode een verschrikkelijke stank die doet denken aan lijkengeur.

De reuzenaronskelk, die in 1878 ontdekt werd in de regenwouden van Sumatra, is een zeer zeldzame plant. De Nationale Plantentuin kreeg twee reuzenaronskelken cadeau van de Botanische Gärten Bonn. In 2008 kregen de twee planten elk een mooie bloem. Het was toen de eerste keer dat de plant in ons land in bloei stond. In 2011 was dit opnieuw het geval bij één van beide.

“De bloei heeft ons deze keer verrast want volgens de boekjes duurt het telkens 3 tot 8 jaar vooraleer er een nieuwe bloemknop te voorschijn komt. In 2008 en 2011 werd de bloem respectievelijk 156 en 235 cm hoog. Deze keer is hij 244 cm hoog. Bij de eerste bloei woog de knol 9,7 kilo, bij de tweede bloei 47,5 kilo en deze keer maar liefst 130 kilo. Volgens onze bronnen is dat de zwaarste knol ooit gemeten”, aldus de Plantentuin.

De bloei van de reuzenaronskelk is een uitzonderlijke gebeurtenis die niet elk jaar plaatsvindt en waar maar weinig botanische tuinen ter wereld in slagen. De vorige bloeiperiodes gaven in Meise aanleiding tot een stormloop van bezoekers en wereldwijde mediabelangstelling. Om bezoekers de kans te geven het spektakel mee te maken, blijft de Plantentuin van zondag tot en met dinsdag tot 22 uur open.

Commentaar van onze redactie: #comcommertijd

Premier message - Eerste bericht  

Je antwoord over dit onderwerp - Ta réponse à propos de ce sujet - Reply to this thread

Code à introduire

In te geven kode

“Plantentuin houdt zijn adem in voor grootste 'bloem' ter wereld.”

Forumsoftware: © Marc Doigny 2007 - 2014