Forum
zeepreventorium

Index forum

Mijn zoute zoen
Het zeepreventorium nu - Le prťventorium actuel

“Nieuwe sanatoria?”

Hier kan u de discussie over het onderwerp Nieuwe sanatoria? volgen. Wenst u een bijdrage bij deze discussie te plaatsen, dan kan dit onderaan de pagina. Vous avez ici la discussion au sujet de Nieuwe sanatoria?. Si vous dťsirer placer votre contribution sur ce thŤme, vous pouvez le faire en bas de page.

Datum
Auteur
Bericht - Message
Laatste bericht - dernier message
07-10-2009 07:43:12
Marc Doigny
Het was de Duitse dokter Herman Brehmer die ontdekte dat kuren een gunstige invloed had op tuberculosepatiŽnten. In GŲrbersdorf (nu Sokolowsko in Polen) werd in 1854 het eerste sanatorium gebouwd. Bokrijk was in 1896 de koploper in BelgiŽ. In 1949 waren er voor het eerst antibiotica om de tbc-bacil te bestrijden, maar pas vanaf 1969 kun je spreken van efficiŽnte antibiotica. Het gevolg was de progressieve afschaffing van alle sanatoria.

Ook het Brugmann-sanatorium werd in 1974 omgevormd tot Instituut Georges Brugmann dat zich voortaan specialiseerde in de behandeling van longkanker en aids in de beginjaren van de epidemie. Het Brusselse OCMW hevelde deze activiteiten in 1996 over naar de Brusselse ziekenhuizen, onder andere om het deficit van de Brusselse OCMW-ziekenhuizen mee te compenseren. Pneumoloog Paul Dierckx: "Door er in 1998 een opvangcentrum van te maken, voldoet het in zekere mate aan de oorspronkelijke opdracht: zorgen voor de meest behoeftigen in de maatschappij."

Toch klinkt de roep naar nieuwe sanatoria steeds luider. Door de aidsepidemie hebben er zich namelijk multiresistente tbc-bacillen ontwikkeld. Ook bij migranten uit Centraal- en Oost-Europa en Centraal-AziŽ bestaan erg resistente vormen: "Nu zieken tbc-patiŽnten uit in enkele kamers in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Als je dat vergelijkt met een sanatorium in een park waar niemand besmet kon worden... Het zou goed zijn in BelgiŽ opnieuw enkele sanatoria te bouwen, of in Europa, want het is een Europees probleem."

Bron: www.brusselnieuws.be

Premier message - Eerste bericht  

Je antwoord over dit onderwerp - Ta rťponse ŗ propos de ce sujet - Reply to this thread

Code ŗ introduire

In te geven kode

“Nieuwe sanatoria?”

Forumsoftware: © Marc Doigny 2007 - 2014