Forum
zeepreventorium

Index forum

Mijn zoute zoen
Het zeepreventorium nu - Le préventorium actuel

“SYMPOSIUM GEZOND GEDRAG”

Hier kan u de discussie over het onderwerp SYMPOSIUM GEZOND GEDRAG volgen. Wenst u een bijdrage bij deze discussie te plaatsen, dan kan dit onderaan de pagina. Vous avez ici la discussion au sujet de SYMPOSIUM GEZOND GEDRAG. Si vous désirer placer votre contribution sur ce thème, vous pouvez le faire en bas de page.

Datum
Auteur
Bericht - Message
Laatste bericht - dernier message
11-02-2008 20:03:45
Marc Doigny
Overgewicht is één van DE gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw.
In Europa zou al meer dan 1/3de van de bevolking aan overgewicht lijden!
Inspelen hierop vraagt een multidisciplinaire aanpak waarbij voedings-, bewegings- én gedragsverandering belangrijk zijn. Anderzijds moeten verschillende doelgroepen bereikt worden zoals jeugd, ouders en ouderen maar ook gezondheids'voorlichters' zoals artsen en paramedici (diëtisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, ...). Voor deze
gezondheids'voorlichters' organiseert de Hogeschool Antwerpen, departement gezondheidszorg, samen met de Universiteit Antwerpen op 14 februari 2008 het symposium 'Gezond gedrag'. Dit symposium biedt een 'mix' aan tussen wetenschappelijke gegevens omtrent een gezonde levensstijl en praktijkvoorbeelden om dit te promoten. Op het programma staan onder meer:
*openingstoespraak door Dhr. Vanackere, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
*Prof Biddle (UK) en Prof. De Bourdeaudhui (Gent), internationaal gerenomeerde wetenschappers met expertise op het vlak van levensstijl en gezondheid bij jongeren
*Dirk Vissers (Antwerpen) die recentelijk heel wat onderzoek gedaan heeft naar de levenstijl en gezondheid bij jongeren in het secundair onderwijs
*An Tanghe, de psychologe van het zeepreventorium De Haan, die hun programma bij obese jongeren komt toelichten
*workshops om patiënten/cliënten te motiveren te veranderen naar gezond(er) gedrag

Verdere informatie vindt u in bijlage of op www.ha.be/gezondheidszorg,

Godelieve Hellemans
Wetenschapscommunicatie & e-learning
Hogeschool Antwerpen, Centrale Administratie
Keizerstraat 15, 2000 Antwerpen
Fax +32 (0)3 213 93 41
http://www.ha.be <http://www.ha.be/>
14-03-2008 13:48:43
Marc Doigny
PERSBERICHT VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL - 14 maart 2008

Betreft: Dag van de Slaap (21 maart 2008) in het teken van lichaamsbeweging en slaap

Wie regelmatig beweegt, slaapt veel beter

Regelmatige lichaamsbeweging in de late namiddag of vroege avond zorgt voor een algemene stressvermindering en werkt slaapbevorderend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde, onder leiding van Prof. Dr. Elke De Valck (Vrije Universiteit Brussel), Natacha Nujar (Vrije Universiteit Brussel) en Dr. Charles Doyen (CHR Tournai).

De voorbije maanden gingen zij in verschillende Belgische 'Start-to-run'-groepen na welk effect de deelname aan het trainingsprogramma op de slaapkwaliteit van beginnende lopers heeft. Uit de analyse blijkt dat de lopers aan het eind van het trainingsprogramma een betere algemene slaapkwaliteit ervaren: ze slapen sneller in en slapen ook langer.
Bovendien voelen de lopers zich minder slaperig overdag en vertonen ze minder symptomen van "overactiviteit", zoals piekeren en een versnelde hartslag. Er zijn minimum drie factoren die het effect van lichaamsbeweging op de slaap bepalen. De eerste is de intensiteit van de inspanning. Een te zware inspanning verstoort de slaap, ook al ben je in een goede conditie. Daarnaast is de timing van de inspanning doorslaggevend. De inspanning situeert zich bij voorkeur minimum 3 tot 4u voor bedtijd, dus in de loop van de late namiddag of de vroege avond. Als je te laat sport, dan is de activiteit van het lichaam nog te hoog bij het naar bed gaan. De extra afkoeling als gevolg van de oververhitting na het sporten, werkt na 3 tot 4u slaapbevorderend. Tot slot speelt ook de fysieke conditie van de persoon een belangrijke rol. Wanneer de conditie nog beperkt is, zal ook de positieve invloed op de slaap minder voelbaar zijn. Even doorbijten is dus de boodschap voor wie een goede nachtrust wil.

De relatie tussen lichaamsbeweging en slaap is in ons land het centrale thema van de Dag van de Slaap op vrijdag 21 maart 2008.

De internationale Dag van de Slaap is dit jaar aan zijn 7e editie toe. Het doel ervan is om mensen bewust te maken van het belang van een goede nachtrust.

Dr. Elke De Valck
Docent Vrije Universiteit Brussel
E-mail: Elke.De.Valck@vub.ac.be

Dirk Pevernagie
Hoofddocent faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen, UGent
E-mail: Dirk.Pevernagie@UGent.be

Voor meer informatie over het onderzoek:
Dr. Elke De Valck
Docent Vrije Universiteit Brussel
E-mail: Elke.De.Valck@vub.ac.be

04-04-2008 20:53:39
Lieseke
Kazou Meetjesland, de vakantiedienst van CM, organiseert een vakantiekamp voor kinderen tussen 8-12 jaar met obesitas. We trekken naar Herentals waar we in de bossen spelen, zwemmen, uitstapjes doen en vooral enorm veel plezier maken! Periode: dinsdag 15 juli tot woensdag 23 juli 2008.

Aarzel niet meer en schrijf je in via de website van Kazou

Meer informatie: www.kazou.be of 09/235.88.88 of kazou.mvl@cm.be.
Tot dan!

Nota van de site-beheerder zeepreventorium.org: LINK AANGEPAST. Een dubbele post werd verwijderd.

Premier message - Eerste bericht  

Je antwoord over dit onderwerp - Ta réponse à propos de ce sujet - Reply to this thread

Code à introduire

In te geven kode

“SYMPOSIUM GEZOND GEDRAG”

Forumsoftware: © Marc Doigny 2007 - 2014